Cukor
Výber správneho cukru je niekedy podceňovaným aspektom prípravy jedla alebo nápojov. Každý typ cukru má svoje špecifické vlastnosti, ktoré ho robia vhodným pre rôzne použitie. Aký cukor by ste mali vybrať pri nákupe? Na ktoré vlastnosti sa zamerať?
-
Typ cukru: Na trhu je mnoho druhov cukru, od bieleho až po hnedý, melasu, trstinový cukor, kokosový cukor, palmový cukor, atď. Každý z nich má svoje špecifické vlastnosti, ktoré ho robia vhodným pre určitý typ jedla alebo nápoja. Biely cukor je najuniverzálnejší a najčastejšie používaný v kuchyni. Hnedý cukor je zase ideálny do pečenia, pretože dodáva výrobkom vláčnost a špecifickú karamelovú chuť. Trstinový cukor a melasa majú intenzívnejšiu chuť, ktorá sa dobre hodí k ovocným šalátom alebo exotickým pokrmom.
Palmový cukor COCK BRAND je vyrobený z miazgy odrezaných pukov kvetov palmy. Cukor z palmy bol používaný ako tradičné sladidlo pre tisíce rokov v južnej a juhovýchodnej Ázii.
Kamenný kandizovaný cukor od značky SOUTH WORD je jedinečný druh cukru s hrubou, kryštálovitou štruktúrou. Je výsledkom procesu kandizácie, kedy sa cukrové kryštály pomaly vytvárajú v sladkom ...
Biely kryštálový cukor . Balenie 1 kg. Väčšie balenie 10 x 1 kg.Hmotnosť: 1 kg AlergényNeudáva sa. Meno alebo obchodné meno a adresa distribútoraSlOVENSKÉ CUKROVARY, s.r.o., Cukrovarská 716, 926 ...
Kryštálový cukor porcovaný. Balenie 100 sáčkov po 5 g.Hmotnosť: 100 x 5 kg AlergényNeudáva sa. Meno alebo obchodné meno a adresa distribútor... Kryštálový cukor porcovaný. Balenie 100 sáčkov ...
Cukor trstinový bio 500g 1balenie Country Life Cukor trstinový BIO 500 g Vyrába sa kryštalizáciou z čerstvej trstinovej šťavy s vynechaním všetkých chemických procesov Vďaka tomu si zachováva ...
Biely porciovaný cukor . Balenie 1 000 x 5 g. Alergény nemá Meno alebo obchodné meno a adresa distribútora CORNER SK spol. s r.o., Krížna 12, 81107 Bratislava, Tel.:+421 2 455 276 61 Krajina ...
\n \n Erytritol je jedným z cukrových alkoholov. Ide o jeden z najlepších variantov náhradných sladidiel, pretože jeho sladivosť je podobná ako pri klasickom cukre, neobsahuje ale takmer žiadne ...
Hnedý porciovaný cukor . Balenie 1 000 x 5 g. Alergény nemá Meno alebo obchodné meno a adresa distribútora CORNER SK spol. s r.o., Krížna 12, 81107 Bratislava, Tel.:+421 2 455 276 61 Krajina ...
Trstinová melasa je takmer čierna sirupovitá hmota, ktorá vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe trstinového cukru zo šťavy z cukrovej trstiny. Táto šťava obsahuje okrem cukru tiež biologicky ...
\n \n Xylitol patrí medzi alternatívne sladidlá. Xylitol, známy aj pod názvom brezový cukor , sa prirodzene vyskytuje v rôznych druhoch ovocia a zeleniny. Xylitol má nízky glykemický index, ...
Jedná sa o cukrový alkohol, ktorý sa prirodzene vyskytuje v mnohých druhoch ovocia a vo vyšších koncentráciach v potravinách ako napr. sójová omáčka, v syroch, vo víne či v pive. V potravinách má ...
Najtelo Kokosový cukor z kokosových kvetov 1000 g Glykemický index kokosového cukru z kokosových kvetov je 35, ktorý je nižší od indexu nielen obyčejného cukru, ale aj sirupu agáve aj medu.
Kockový cukor . Hmotnosť: 1 kg Alergény Neudáva sa. Meno alebo obchodné meno a adresa distribútora SlOVENSKÉ CUKROVARY, s.r.o., Cukrovarská 716, 926 01 Sereď, Slovenská republika, ...
Kokosový cukor sa získava z nektáru kokosových kvetov. Oproti iným sladidlám má nižší glykemický index (35), teda je skvelou variantov ochutenia pokrmov a nápojov napr. pri cukrovke. Kokosový ...
Nízky glykemický index (7-13), vhodné pre diabetikov - Na sladenie s o 40% menej kalórií ako bežný cukor - Prispieva k zníženiu tvorby zubného plaku
Maltóza tekutá ZW je sladidlo, ktoré sa skladá z dvoch molekúl glukózy spojených chemickou väzbou. Maltóza je známa svojou sladkou chuťou a je často využívaná v potravinárskom priemysle ako ...
-
Kvalita: Kvalita cukru sa často meria podľa jeho čistoty a granulácie. Čistý cukor by nemal obsahovať žiadne nečistoty, ako sú škrob, piesok, alebo iné cudzie látky. Granulácia sa týka veľkosti jednotlivých zŕn. Cukor s jemnou granuláciou sa ľahšie rozpustí, čo je ideálne napríklad pri pečení alebo varení. Hrubšie zrná sa naopak hodia do kávy alebo čaju, kde môžu pridať extra textúru.
-
Pôvod a udržateľnosť: Cukor je produkt, ktorý pochádza z poľnohospodárstva. Je dôležité venovať pozornosť pôvodu cukru a spôsobu jeho výroby. Cukor z trstiny alebo repy sa vyrába v mnohých častiach sveta a nie všetky metódy výroby sú rovnako udržateľné. Pokiaľ je to možné, vyberajte cukor z udržateľného poľnohospodárstva, ktorý bol vypestovaný a spracovaný bez použitia škodlivých pesticídov a herbicídov.
-
Balenie: Balenie cukru je dôležité z hľadiska jeho skladovania a zachovania kvality. Cukor by mal byť balený tak, aby sa minimalizovala možnosť vlhkosti a vzduchu dostať sa dovnútra. Mnoho značiek cukru ponúka rôzne možnosti balenia, od papierových sáčkov až po plastové nádoby s uzáverom. Vyberajte také balenie, ktoré vyhovuje vašim potrebám.
-
Certifikácie a označenia: Cukor môže mať rôzne certifikácie a označenia, ktoré informujú o jeho kvalite a spôsobe výroby. Niektoré z nich zahŕňajú označenia BIO alebo Fair Trade. BIO označuje, že cukor bol vyrobený organicky, bez použitia chemických pesticídov a hnojív. Fair Trade značka znamená, že cukor bol vyrobený s rešpektom k pracovným podmienkam a životnému prostrediu.
Pri výbere cukru nezabúdajte brať do úvahy všetky tieto faktory. Nie je to len o tom, aký cukor chutí najlepšie, ale aj o tom, aký cukor je najlepšie pre vaše zdravie a životné prostredie. Každý má svoje vlastné preferencie, takže najdôležitejšie je nájsť cukor, ktorý vyhovuje vašim potrebám a očakávaniam.