Pôvod kuskusu

Pôvod kuskusu nie je celkom istý. Historici sa totiž nemôžu dohodnúť, kde má kuskus svoje "korene". Najčastejšie sa ale môžeme dočítať, že kuskus je symbolom severnej Afriky. A predovšetkým sú s ním spätí Marokánci. Dnes už je ale kuskus rozšírený aj v ostatných svetadieloch a dostáva sa mu čím ďalej väčšie popularity.

Kuskus a jeho vplyv na zdravie

Kuskus v sebe obsahuje množstvo uhľohydrátov, vlákniny, bielkovín, vitamínov (B, E), ďalej vápnik, železo a fosfor. Okrem toho obsahuje len veľmi malé množstvo tuku, takže ho môžeme bez problémov radiť medzi diétne a výživné pokrmy, ktoré nášmu telu len prospievajú - o BIO kuskusu nehovoriac.

Kuskus príprava

Kuskus vložte do misy a zalejte vriacou vodou v pomere 1: 2 (2 diely vody na 1 diel kuskusu). Po zaliatí necháme cca 10 - 15 minút stáť, pročechráme vidličkou a buď priamo servírujeme ako prílohu, náplň alebo ho môžeme rôzne dochutiť.

Často sa s kuskusom pripravujú ryby, ktoré z pokrmu vytvoria naozaj zdravú záležitosť. Odporúčame napríklad na prípravu veľmi jednoduchý kuskus s údenou makrelou. Pre trochu zručnejší kulinára tu máme recept na pečeného lososa na kuskusu, ktorý určite obšťastní chuťové bunky aj náročnejších gurmánov

Kuskus predaj

Kuskus môžeme najčastejšie nájsť v predajniach so zdravou či racionálne výživou. Už len z tohto dôvodu si myslím, že preto ešte neprerazil do našich kuchýň v takom meradle ako napríklad ryža, hoci má takmer rovnaké využitie ako ona a ktorú kupujeme úplne bežne.

Kvalitný bio kuskus kúpite TU.